AMSTERDAM - De Europese beurzen stonden aan het einde van de dinsdagochtend gezamelijk in de min. De verliezen bleven beperkt. De toonaangevende AEX-index in Amsterdam kende de grootste daling. Rond het middaguur stond deze graadmeter op 287,66 punten, een verlies van 3,46 punten of 1,2 procent.

Beursstemming (video): Numico drukt op toch al lage AEX.
Damrak trekt zich niets aan van hogere index-futures in VS. Ook Vd Moolen en Ahold verliezen.

Beursjournaal (video): Numico en Danone praten over babyvoeding.
Verder: Randstad-cijfers is beter dan verwacht dankzij kostenbesparingen. SNT voert jaarwinst op.

Numico bungelde de gehele ochtend onderaan de AEX. Geruchten doen de ronde dat het bedrijf op zoek is naar een overnameparter voor zijn divisie voor babyvoeding. Een van de potentiële partijen zou het Franse Danone zijn, maar deze onderneming ontkende dinsdag geïnteresseerd te zijn. Het aandeel van Numico daalde vervolgens meer dan 4 procent.

De grootste stijger van maandag, ASML, verloor 2,5 procent. Volgens een analist is dit te danken aan winstnemingen. Ook de financiële waarden (ABN Amro, ING, Fortis en Aegon) stonden in de min. "Als de handelaren pessimistisch zijn gestemd, gaan deze aandelen gelijk omlaag", aldus de analist.

Er waren slechts twee winnaars in de AEX-index: TPG en LogicaCMG. Het postbedrijf maakt donderdag de jaarresultaten bekend. Sommige handelaren verwachten redelijke cijfers en kopen daarom nu het aandeel, stelt de analist. Het aandeel steeg 0,4 procent. Voor de stijging van het technologiefonds heeft hij geen verklaring.

Midkap

In de MidKap-index (min 0,5 procent) was uitzendbureau Randstad een uitschieter met een winst van 1,1 procent. Handelaren waren enthousiast over de meevallende jaarcijfers.

Tegen het middaguur was de beurs van Londen 0,45 procent lager. In Parijs was het koersgemiddelde toen gezakt met 0,3 procent, terwijl in Frankfurt de beursindex 1,15 procent lager was.

Het Zwitserse bankconcern UBS meldde dinsdagmorgen zijn eerste kwartaalverlies in vier jaar. Het aandeel zakte met 3 procent. Groter was het koersverlies voor het pers- en informatieconcern Reuters. Met een daling van 10,25 procent zat het aandeel onderaan in de Londense beursindex. Het concern meldde een verlies over 2002 dat veel groter was dan verwacht. Reuters schrapt 3000 arbeidsplaatsen. De koers kwam het op laagste peil uit sinds sinds , toen Reuters een beursnotering kreeg.

Het Britse detailhandelsconcenr Kingfisher, in Nederland eigenaar van de BCC-winkels, boekte een koerswinst van 4,9 procent, wat goed was voor de eerste plaats in de index van de beurs van Londen. Uit tussentijdse mededelingen bleek dat het concern het beter doet dan was verwacht. Dat leverde het van de zakenbank UBS Warburg een opwaardering op.

Euro

De euro was lager. Aan het eind van dinsdagmorgen deed de Europese munteenheid 1,0725 dollar na maandag te zijn uitgekomen op ,0740 dollar. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6710 naar 0,6705.