AMSTERDAM - Vier grote Nederlandse banken investeren in bedrijven die door de Verenigde Naties geboycot worden om schendingen van mensenrechten. Dat blijkt zondag uit een onderzoek van televisieprogramma Zembla.

Het gaat om de banken ABN AMRO, ING/Postbank, Fortis en Rabobank. De banken zouden onder meer klimaatschadelijke bedrijven, clusterbommen en landmijnen financieren.

Sudan

Zo investeert ABN AMRO in defensiebedrijven waarvan de wapens terecht komen in onder andere Sudan. Sudan wordt door de Verenigde Naties geboycot omdat daar op grote schaal mensenrechten worden geschonden.

De Vereniging Milieudefensie en de Socialistische partij (SP) zeggen zondagavond in Zembla dat ze niet meer verder willen met hun huisbank ING/Postbank.

Oxfam Novib

De ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib deed zelf ook een onderzoek naar de betrokkenheid van de vier grote banken bij de wapenindustrie.

De organisatie verklaarde in Zembla niet bij haar bank (ABN AMRO) weg te gaan om de dubieuze investeringen. Wel noemde directeur Papma de investeringen van ABN AMRO 'verschrikkelijk'.