DEN HAAG - CDA en PvdA willen dat autobezitters per minuut kunnen betalen voor parkeren. Dat hebben de twee fracties in de Tweede Kamer zaterdag gezegd.

Zij reageren daarmee op een uitspraak van winkeliers dat mensen gemiddeld 15 tot 20 procent te veel betalen voor het parkeren van hun auto.

Het steekt het Platform Detailhandel Nederland, de belangenorganisatie van winkeliers, dat mensen meestal alleen per uur of half uur kunnen betalen. Daardoor zijn zij bij een kort boodschapje relatief veel parkeergeld kwijt.

Maximum

Het Platform wil een wettelijk maximum voor tarieven in parkeergarages. Voor Tweede Kamerlid Lia Roefs van de PvdA gaat dit te ver.

"Dat kun je niet afdwingen. Gemeenten bepalen zelf de tarieven. Bovendien zijn veel parkeergarages geprivatiseerd", zegt zij.

Gemeenten

Kamerlid Ger Koopmans van het CDA wil net als Roefs dat minister Camiel Eurlings van Verkeer en staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken met de gemeenten gaan praten over de tarieven.

Hij vindt echter dat de twee bewindslieden daarbij wel degelijk "wettelijke regelingen in het achterhoofd" moeten houden.

Verdienen

Bovendien wil Koopmans de twee bewindslieden tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand voelen over de parkeertarieven. Hij stelt dat de gemeentes zo'n 140 miljoen euro per jaar verdienen aan de parkeerkosten tegen 57 miljoen in 2004.

Dat bedrag is wat hem betreft aan de hoge kant. In sommige steden kan er in parkeergarages wel tot vrijwel op de minuut betaald worden zoals in Nijmegen.

Deze stad is overigens wel een van de duurste steden buiten de Randstad wat betreft parkeertarieven.