AMSTERDAM - Enkele grote Nederlandse banken hebben de afgelopen week de hypotheekrentetarieven verhoogd. Het gaat om verhogingen van 0,1 tot 0,2 procent, afhankelijk van de renteperiode.

Ze reageren ermee op "ontwikkelingen op de rente- en kapitaalmarkt", zo meldden SNS Bank, ING Bank en ABN Amro.

De aanleiding voor de verhogingen is de renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) met een kwart procentpunt afgelopen woensdag, zo zei een zegsman van Vereniging Eigen Huis (VEH). "Als deze basisrente op de kapitaalmarkt stijgt, gaan de banken daarin mee."

Maandlasten

Consumenten die een hypotheek hebben op basis van een variabele rente, kunnen hogere maandlasten tegemoet zien. Starters op de woningmarkt zijn erdoor duurder uit.

Maar historisch gezien is het renteniveau nog steeds laag, constateert de VEH. Daarin speelt de hevige concurrentie tussen banken op de hypotheekmarkt een rol. De belangenclub raadt mensen dan ook aan een hypotheek af te sluiten met een wat langere looptijd van tien of vijftien jaar.

Effect

De hogere rente zal een bescheiden effect hebben op de huizenmarkt in Nederland, verwacht de VEH. "De prijsstijgingen zullen wat afvlakken, maar dalen zullen ze niet. Daarvoor is de huizenmarkt in Nederland te krap", aldus de woordvoerder.