AMSTERDAM - Rotterdammers die een aanvraag of bezwaarschrift indienen bij de gemeente en niet tijdig antwoord krijgen ontvangen een financiële compensatie. De regeling gaat per 1 juli in voor aanvragen en geldt per volgend jaar voor het indienen van bezwaarschriften.

Dat heeft de gemeente Rotterdam vrijdag laten weten.

Bij het niet op tijd afwikkelen van bijvoorbeeld een kapvergunning legt de gemeente zichzelf een dwangsom op. Wordt de aanvraag twee weken te laat beantwoord, kost dat de gemeente twintig euro per dag.

Dwangsom

De daaropvolgende veertien dagen betaalt Rotterdam dertig euro per dag en de overige dagen veertig euro. De dwangsom heeft een maximum van 1260 euro.

De gedachte achter de regeling is volgens wethouder Jeanette Baljeu dat niet alleen burgers maar ook de gemeente zich aan wettelijke regelingen moet houden. "Dit college wil de gemeentelijke dienstverlening verder verbeteren en daar past dit initiatief bij."

De burger krijgt het geld overigens niet zomaar. Hij moet daarvoor wel schriftelijk aangeven dat de gemeente in gebreke is gebleven.