DEN HAAG - Zorgverzekeraar ONVZ mag niet tussentijds de polisvoorwaarden wijzigen voor verzekerden die te veel declareren. De rechtbank van Utrecht heeft dat vrijdag bepaald.

De Consumentenbond stapte namens de verzekerden enkele weken geleden naar de rechter omdat ONVZ maatregelen had genomen tegen klanten die 'overconsumeerden'. De klanten hadden een polis afgesloten die een aantal voorzieningen onbeperkt vergoedde.

De klanten maakten daar gebruik van en declareerden bijvoorbeeld zeventien brillen per jaar of reisden met grote regelmaat per taxi het land door om alternatieve genezers te bezoeken.

Kosten

Volgens de Consumentenbond maakten de klanten gebruik van de mogelijkheden die de verzekeraar hen via de polis zelf had geboden. ONVZ vond dat de kosten uit de hand liepen en stelde dit voorjaar de polisvoorwaarden bij. De rechter heeft daar nu een stokje voor gestoken.

De verzekeraar reageert teleurgesteld op de uitspraak en onderzoekt of hoger beroep wordt ingesteld. De NPCF, de organisatie die opkomt voor de belangen van patiënten, is blij met de uitspraak van de rechter. Verzekeraars mogen niet tijdens de looptijd van een contract tussentijds de voorwaarden veranderen, aldus de organisatie.