PARIJS - De Franse luchtvaartmaatschappij Air Lib is failliet verklaard. Een rechtbank in een voorstad van Parijs besloot maandag tot liquidatie van de onderneming nadat begin februari een reddingspoging van de Nederlandse investeringsmaatschappij Imca was mislukt.

Door het faillissement komen 3200 werknemers op straat te staan. Enkele honderden werknemers hadden zich maandagavond buiten de rechtbank verzameld om het besluit af te wachten. Tot het laatste moment hadden zij de hoop op een nieuwe investeerder niet opgegeven.

Air Lib vroeg donderdag faillissement aan. De rechter had nog kunnen besluiten tot het aanwijzen van een curator om de mogelijkheden van een doorstart te onderzoeken, maar liquidatie lag gezien de grote financiële problemen bij Air Lib meer voor de hand.

Veel interesse in start-en landingsrechten

Delen van de onderneming zullen waarschijnlijk nog wel worden verkocht. De meeste interesse zal uitgaan naar de 44.000 jaarlijkse start- en landingsrechten op de Parijse luchthaven Orly. Concurrenten als easyJet en Buzz hebben al belangstelling getoond.

Imca besloot zich terug te trekken nadat het op grote weerstand was gestuit bij zijn pogingen de noodlijdende luchtvaartmaatschappij in te lijven. Zakenman Erik de Vlieger, eigenaar van Imca, toonde zich vooral teleurgesteld in de Europese vliegtuigbouwer EADS, die Airbus-vliegtuigen niet goedkoper wilde afstaan.

De Vlieger was van plan 30 miljoen tot 50 miljoen euro in Air Lib te investeren en een meerderheidsbelang te verwerven. Hij wilde de onderneming transformeren tot prijsvechter. Met de Franse regering was na maanden onderhandelen een akkoord bereikt, maar de houding van EADS gooide uiteindelijk de deur dicht.

Moederonderneming Swissair vorig jaar al failliet

Air Libs overleving hing al aan een zijden draadje na de ondergang van moederonderneming Swissair vorig jaar. De luchtvaartmaatschappij laat 120 miljoen euro aan schulden achter.