AMSTERDAM - De Europese banken moeten een Europese betaalpas (debitcard) op de markt brengen om te voorkomen dat de Europese betaalmarkt in handen komt van Amerika, Japan en China.

Dat heeft het hoofd van de afdeling marktinfrastructuur van de Europese Centrale Bank (ECB), Wiebe Ruttenberg, onlangs gezegd op een door Currence georganiseerde bijeenkomst.

Een woordvoerder Currence bevestigde dit donderdag naar aanleiding van een bericht in Het Financieel Dagblad. De presentatie van Ruttenberg staat inmiddels ook op de website van de Nederlandse betaalmiddelexploitant.

Ruttenberg deed zijn oproep tegen de achtergrond van de vorming in 2008 van de Europese betaalzone, het zogenoemde Single Euro Payments Area (SEPA).

Effect

SEPA kan volgens hem als nadelig effect hebben dat de bestaande nationale betaalkaarten (zoals de Nederlandse pinpas) verdwijnen en dat niet-Europese banken vervolgens de leemte opvullen.

De wereldmarkt voor betaalkaarten dreigt in die situatie te worden verdeeld tussen het Amerikaanse Mastercard en Visa en het Japanse JCB.

Deze concerns worden in Europa steeds actiever. Ook het Chinese Unionpay heeft belangstelling getoond om in Europa betaalkaarten aan te bieden.

NVB

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet weten dat het voor een klant niet veel uitmaakt of hij nu een Amerikaans- of Europees merk betaalkaart heeft. Volgens de NVB gaat het voor particulieren en winkeliers met name om de tarieven die moeten worden betaald. Deze stellen banken vast, of het nu om een Amerikaanse- of Europese betalingskaart gaat.