HAMBURG - De voormalige bestuursvoorzitter en oprichter van het Duitse MobilCom heeft zichzelf failliet laten verklaren. Gerhard Schmid hoopt zo schuldeisers te ontlopen na de forse waardevermindering van zijn aandelen in het telecombedrijf.

Een accountant van de belastingdienst is als curator aangesteld, zo heeft Schmid maandag gemeld. Het faillissement heeft betrekking op zijn aandelenportefeuille MobilCom, zijn privé-vermogen en zijn bezittingen aan onroerend goed.

MobilComs andere grootaandeelhouder, France Telecom (FT), heeft vorig jaar ingestemd een deel van de schuldenlast van MobilCom over te nemen om zo te voorkomen dat het concern op de fles ging. In ruil voor een half miljard euro wist FT een streep te laten zetten door Schmids voornemen activiteiten te ontwikkelen op het gebied van het geldverslindende UMTS, de nieuwe generatie mobiele telefonie.

Het Franse bedrijf dwong bovendien Schmid als bestuursvoorzitter op te stappen, probeerde hem als belangrijke aandeelhouder op een zijspoor te zetten en eiste van Schmid dat hij zijn aandelen onderbracht bij een beheersmaatschappij.

Daarover bakkeleien FT en Schmid nog steeds. De 50-jarige voormalige topman en het bedrijf Millennium van zijn vrouw, Sybille, bezitten ruim 40 procent van de aandelen van MobilCom. De stukken zijn echter enorm in waarde verminderd. Volgens Duitse media heeft Schmid inmiddels een schuld uitstaan van 300 miljoen euro. Justitie zou bovendien een vooronderzoek zijn begonnen naar een omstreden transactie met opties. Schmid zou zo op onrechtmatige wijze ruim 70 miljoen euro hebben ondergebracht in het bedrijf van zijn vrouw.