AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn de week goed begonnen. Vooral de toespraak vrijdag van Hans Blix, het hoofd van de VN-wapensinspecties in Irak, lijkt de verschillende indices een zet in de rug te hebben gegeven. De kans op een spoedige militaire aanval op Irak is met de rapportage van Blix verkleind, zo is de inschatting.

Beursstemming (video): Klein herstel op rustige beurs.
Wall Street is gesloten vanwege Presidents Day. ASML, Philips en Numico zijn stijgers.

Beursjournaal (video): Scala zal winst blijven maken in 2003.
Isotis wil verlies halveren in 2003. Nutreco wil dochter Hypor laten fuseren met Canadese branchegenoot.

Het optimisme bezorgde op het Damrak de AEX-index tegen het middaguur een stand van 289,17 punten, een winst van 1,7 procent. De graadmeters van de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs lieten eenzelfde beeld zien, met winsten tussen 0,6 en 1,8 procent.

In Amsterdam was de grootste stijger het technologiefonds ASML (iets meer dan 5 procent). Volgens een analist profiteerde het aandeel nog van de goede cijfers van de Amerikaanse computerfabrikant Dell van afgelopen donderdag.

De financiële waarden (ABN Amro, ING, Fortis en Aegon) kenden alle een stijging van meer dan 2 procent. "In tijden van pessimisme dalen deze fondsen als eerste. Maar als handelaren het wat zonniger inzien, dan trekken ze vaak de AEX omhoog", lichtte een analist toe.

Een van de weinige dalers was Numico. In de vroege ochtendhandel noteerde het fonds nog een plus, maar tegen het middaguur was dit veranderd in een verlies van dik 2 procent. Vrijdag lag het fonds al in de vuurlinie, vanwege geruchten over een overname door het Franse Danone. Het aandeel sloot die dag uiteindelijk meer dan 5 procent lager.

Midkap

Op de MidKap-index (plus 0,6 procent) prijkten Unit 4 Agresso en ASM International bovenaan de lijst. Net als ASML profiteerde ASMI van de goede cijfers van Dell. Ook Nutreco won. Een dochter van het bedrijf fuseert met een Canadese branchegenoot.

In Frankfurt waren banken, verzekeraars en de IT-sector in trek. De DAX-index won daardoor 0,6 procent. In Parijs behoorden telecomproducent Alcatel en verzekeraar AXA tot de populairste fondsen met koerswinsten van tegen de 5 en de 4 procent. De CAC-40 noteerde mede daardoor 1,8 procent hoger.

Invensys, dat vrijdag nog in waarde halveerde, was nu een prooi voor koopjesjagers. De automatiseerder, eigenaar van het verlieslijdende Nederlandse Baan, voerde aan het begin van de handel met een koersstijging van 7,5 procent nog de FTSE-index aan. Het fonds zag later in de ochtend zijn winst teruglopen tot 1,3 procent. De FTSE, de graadmeter van de beurs in Londen, klom 1,6 procent.

Aandelenhandelaren in Europa moeten het maandag doen zonder sturing van Wall Street. 's Werelds grootste effectenmarkt is dicht wegens President's Day. Dit is een nationale feestdag als eerbetoon aan de Amerikaanse presidenten.

De dollar krabbelde maandag in de ochtenduren weer op. Nu de kans op een spoedige oorlog tegen Irak kleiner lijkt, stijgt de waarde van de Amerikaanse munt. Vooral ten opzichte van de euro heeft Blix' pleidooi voor meer tijd voor wapeninspecties de dollar geen windeieren gelegd.

Euro

Een euro kostte maandagochtend op de Europese markt 1,0710 dollar. Eind vorige week leverde een euro in New York nog 1,0825 dollar op. Net als de euro slonk ook goud in waarde en werd ruim 10 dollar goedkoper. Een ounce (31,1 gram) kostte 342 dollar, de laagste prijs in zeven weken tijd. In Britse ponden uitgedrukt veranderde er voor de euro niet veel. De munt noteerde 0,6690 pond.