UTRECHT - Het bankenconsortium Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander dat op ABN Amro aast, wil overleg met de gezamenlijke vakbonden. Dat lieten de drie banken woensdag weten.

De groep reageert ermee op een oproep de vakbonden wereldwijd op maandag, waarin zij opriepen tot meer duidelijkheid over banen.

Het consortium zal contact opnemen met de UNI Confederation of Trade Unions, waarin de gezamenlijke vakbonden zijn verenigd. "Ik heb het volste vertrouwen in het scheppen van kansen voor mensen naarmate onze activiteiten verder groeien", zei een woordvoerder van Fortis namens het consortium.

Bij een overname van ABN Amro door het consortium dreigen 19.000 banen te verdwijnen.

Hoofdkantoor

Het consortium maakte woensdag in een brief aan Tweede Kamerleden ook bekend dat als het erin slaagt ABN Amro over te nemen, de functies van het hoofdkantoor verdeeld zullen worden over Amsterdam en Brussel.

Ook belooft de bank dat belastingafdrachten van ABN Amro in de Nederlandse staatskas blijven vloeien. De brief is ondertekend door Lex Kloosterman, lid van het directiecomité van de Fortis-groep, en Jan van Rutte, directievoorzitter van Fortis Bank Nederland.