DÜSSELDORF - Het Duitse modeconcern Esprit heeft elk contact verbroken met een Indiase firma die zich schuldig maakte aan kinderarbeid. De ondernemer in India liet topjes maken door kinderen die soms nog geen twaalf jaar oud waren.

Esprit reageerde nadat het concern door het Duitse tijdschrift Stern met de misstanden was geconfronteerd. Esprit-topman Thomas Grote zegt zich bedrogen te voelen door de fabrikant.

In contracten die Esprit sluit, wordt kinderarbeid expliciet uitgesloten.

Illegaal

De werkplaats in New Delhi, die ook volgens Indisch recht illegaal was, is inmiddels verdwenen. De kinderen maakten er tienduizenden topjes onder onmenselijke toestanden, aldus Stern.

Volgens het weekblad willen of kunnen andere bedrijven niet uitsluiten dat kinderen een deel van hun producten maken. Onder meer C&A en Lidl konden geen toezegging doen dat in hun productielijn geen kinderarbeid voorkomt.

H&M

H&M noemde het onmogelijk een dergelijke garantie te geven. Esprit was vorig jaar ook al in opspraak.

Het concern haalde 200.000 reclamefolders terug omdat op enkele knopen van een afgebeeld vest een hakenkruis leek te staan. Media waarschuwden voor misbruik van vest en reclamefolder door neonazi's.