DEN HAAG - De CNV Dienstenbond en de ondernemingsraad van ABN Amro hebben woensdag petities aangeboden aan minister Wouter Bos van Financiën. Zij vinden dat de belangen van de werknemers van de bank "onderbelicht" worden bij het overnamegevecht rond ABN Amro.

De petitie van de ondernemingsraad werd ondertekend door 13.000 medewerkers van de bank. De CNV-petitie werd gesteund door tweeduizend mensen. Bos benadrukte dat hij wettelijk weinig mogelijkheden heeft om op te komen voor de belangen van de werknemers. Wel praat hij informeel met de banken die ABN Amro willen overnemen en daarbij komt de werkgelegenheid steeds ter sprake.

Na het aanbieden van de petities ging een kleine delegatie achter gesloten deuren in gesprek met de PvdA-bewindsman. Bos beloofde de CNV Dienstenbond dat hij met de vakbonden nog om tafel zal gaan voordat er definitieve besluiten worden genomen.

Verklaring

Bos moet als minister van Financiën een verklaring van geen bezwaar afgeven voor een overname. Op dit moment zijn de Britse bank Barclays en een consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander in de race.

Tegenover de ongeveer veertig bezorgde aanwezigen in de hal van het ministerie van Financiën wees Bos woensdag op het belang dat werknemers zich laten horen. "Maar ik moet eerlijk zijn. ABN Amro is geen staatsbedrijf. Ik kan niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten."

Adviesrecht

De PvdA-bewindsman maakte duidelijk wel te voelen voor aanpassing van de wetgeving om het belang van werknemers in overnameprocessen beter te waarborgen. "Het adviesrecht van de ondernemingsraad is nu niet voldoende effectief", gaf Bos aan. Daarentegen wees hij de aanwezigen er ook op dat "tijdens de wedstrijd" de spelregels niet veranderd kunnen worden.

"Maar ik zal u steunen op elke manier die kan, ondanks de beperkte mogelijkheden." Hij vroeg om begrip dat de meeste van zijn inspanningen noodzakelijkerwijs achter de schermen plaatsvinden.