AMSTERDAM - Fortis heeft het Nederlandse parlement beloofd om, na een eventuele overname van ABN AMRO, de hoofdkantoorfuncties te verdelen tussen Brussel en Amsterdam. Dit schrijft de Belgische krant De Tijd woensdag.

De krant baseert zich daarbij op een brief van Fortis, gericht aan de leden van de Tweede Kamer.

Een woordvoerder van Fortis bevestigt dat er inderdaad een brief naar het parlement is gestuurd, maar kan de inhoud ervan niet bevestigen.

In de brief aan de politici ondertekend door Lex Kloosterman, lid van de directie van Fortis Groep, en Jan van Rutte, directievoorzitter van Fortis Nederland, doet de Nederlands-Belgische bankverzekeraar verder de toezegging dat de belastingafdrachten van de Nederlandse tak van ABN AMRO niet naar Belgie zullen wegvloeien, maar in Nederland blijven.

Bezorgd

De brief werd dinsdag gestuurd, voorafgaand aan het Tweede-Kamerdebat over ABN AMRO. Politici in Den Haag zijn bezorgd over een overname van ABN AMRO door een consortium van banken. De kamerleden zijn beducht voor grote ontslagen bij een dergelijke overname.

Gisteren bleek tijdens een Tweede-Kamerdebat dat minister Bos van Financien zich bij de overnameperikelen zorgen maakt over de positie van Amsterdam als financieel centrum. Fortis wil met deze belofte een deel van deze angst wegnemen.

Verdelen

Een groep van banken die naast Fortis bestaat uit Royal Bank of Scotland en Santander, heeft een bod uitgebracht van 71,1 miljard euro op ABN AMRO. De groep heeft de intentie ABN AMRO onderling te verleden.

Het consortium ondervindt concurrentie van Barclays dat 64,4 miljard euro heeft geboden. Het bestuur van ABN AMRO heeft zijn voorkeur uitgesproken voor een overname door Barclays.