BREDA/TILBURG - De vakbonden geven busbedrijf Veolia in Midden- en West-Brabant tot vrijdag 12.00 uur om openheid te geven over een mysterieuze overeenkomst die met de ondernemingsraad (OR) is gesloten.

Bovendien willen ze dat het personeel relevante inspraak krijgt, zoals de OR heeft beloofd.

Vakbondsbestuurder Jan de Jong van FNV Bondgenoten heeft dat woensdag aangekondigd. Als het bedrijf niet tegemoet komt aan de wensen, volgt er een kort geding, zo dreigde hij.

Toekomst

De busmaatschappij en de OR willen tot nu toe alleen kwijt dat zij het eens zijn over veranderingen die nodig zijn om de toekomst van het bedrijf in het verzorgingsgebied te garanderen.

Wat de plannen zijn, willen zij echter nog tegen niemand zeggen. De vakbond suggereert dat er versoberde arbeidsomstandigheden zijn afgesproken.

Vertragingen

Naar aanleiding van de geruchten begonnen buschauffeurs in Midden- en West-Brabant een week geleden met stiptheidsacties. Het veroorzaakte vertragingen op verschillende buslijnen in het stads- en streekvervoer, bevestigde de provincie op basis van gegevens van Veolia.

De vakbond zegt dat vorige week alleen al in Tilburg ongeveer 85 ritten zijn uitgevallen. De gemiddelde vertraging is becijferd op 13 minuten. FNV Bondgenoten stelt dat de problemen deze week alleen maar zijn gegroeid. Hele lijnen vallen nu uit, zegt De Jong.

Personeelstekort

Veolia kampt volgens de bestuurder met een nijpend personeelstekort. De vakbond wijt alle problemen aan de scherpe aanbieding die het bedrijf vorig jaar deed om de grote concessie binnen te halen.