AMSTERDAM - Van de 21 rijkste landen spant Nederland zich het meeste in voor armoedebestrijding. Dat stelt het Amerikaanse blad Foreign Policy op basis van onderzoek dat het samen met het Center for Global Development uitvoerde.

Nederland scoort met een gemiddelde score van 6,6 het hoogst van alle landen. De Scandinavische landen Denemarken, Zweden en Noorwegen volgen op respectievelijk plaats twee, drie en vier.

Steuntje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich tevreden met de hoge notering. "Het is een steuntje in de rug voor het Nederlandse buitenlandbeleid", zegt een woordvoerder.

"Dit laat zien dat je als klein land wel degelijk je steentje kunt bijdragen aan internationale kwesties." Nederland geeft 0,8 procent van het nationaal inkomen uit aan ontwikkelingssamenwerking. Dit wordt alleen door een aantal Scandinavische landen overtroffen.

Migratie

Binnen het onderzoek worden zeven verschillende terreinen onderscheiden. Op het gebied van technologische ontwikkeling en migratie scoort Nederland in vergelijking met de andere terreinen het minst (5,3 en 4,8). Voor ontwikkelingshulp krijgt Nederland een 8,5.

De Verenigde Staten staan op plaats dertien, België op vijftien. De rij wordt gesloten door Japan.