AMSTERDAM - Gemeenten mogen vanaf volgend jaar weer zelf bepalen hoeveel onroerendezaakbelasting (ozb) ze heffen. Dat staat in het bestuursakkoord dat minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) maandag hebben gesloten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

In de huidige regels is een maximale stijging van 2,75 procent per jaar vastgelegd. Dit maximum is ingesteld nadat het gebruikersdeel in 2005 was afgeschaft. Huurders hoefden sindsdien geen ozb meer te betalen. De maximale stijging moest voorkomen dat gemeenten de ozb zouden verhogen om verlies aan inkomsten te compenseren. Maar het huidige systeem leidt tot bestuurlijke en technische discussies, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nieuwe norm

Om te voorkomen dat gemeenten misbruik maken van de nieuwe regeling wordt wel een nieuwe norm ingesteld. Het ministerie zegt in te grijpen als de stijging onredelijk hoog uitpakt. Dan kan een korting op de uitkering uit het gemeentefonds volgen. Maar minister Ter Horst meldt dat ze er alle vertrouwen in heeft dat gemeenten hun vrijheid niet misbruiken.

De Vereniging Eigen Huis zegt dat vertrouwen niet te delen. De belangenorganisatie voor huiseigenaren liet op Radio 1 weten juridische stappen te overwegen. De vereniging vreest dat de ozb, vooral in kleinere en middelgrote gemeenten, zo'n dertig procent kan stijgen.

Onverstandig

De vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel (MHP) schaart zich achter de Vereniging Eigen Huis. De MHP noemt het schrappen van de limiet 'onlogisch' en 'onverstandig'. "Het loslaten van de limiet leidt tot een forse lastenverzwaring voor huiseigenaren, terwijl daar niets tegenover staat", zegt MHP-voorzitter Ad Verhoeven.

Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers in vastgoed, voorziet dat gemeenten alle remmen los gooien bij het verhogen van de ozb. "Dat leert de geschiedenis", reageert een woordvoerder.