LUXEMBURG - Duitsland, Griekenland en Malta zijn van het strafbankje gehaald voor landen met te hoge begrotingstekorten. Ministers van Financiën van de 27 EU-landen hebben dat dinsdag besloten.

De drie landen hebben inmiddels drie jaar achtereen een begrotingtekort onder de limiet van drie procent van de economie. De EU-landen de limiet afgesproken in het zogeheten Stabiliteitspact, om de koers van de euro in de hand te houden.

Voor Griekenland is het besluit mogelijk van korte duur. Het tekort loopt inmiddels op.

Sancties

Op de strafbank bevinden zich dan nog Groot-Brittannië, Italië, Polen, Slowakije, Tsjechië, Portugal en Hongarije. De zeven landen kunnen sancties krijgen als de tekorten te ver uit de hand lopen. Dit is echter nog nooit gebeurd.

Verwachtingen

Europees Commissaris Joaquin Almunia van Financiën verwacht dat Groot-Brittannië over enkele maanden uit de tekortprocedure komt. Italië volgt volgens hem eind van het jaar.

Bezorgd

Almunia toonde zich wel enigszins bezorgd over Franse plannen.

De nieuwe president Nicolas Sarkozy heeft zoveel uitgaven aangekondigd dat het Franse begrotingstekort flink kan oplopen. "Ik hoop dat landen als Frankrijk die net uit de tekortprocedure zijn gekomen, daarvan geleerd hebben", zei de EU-commissaris.

"Ik verwacht dat de landen proberen te vermijden dat tekorten oplopen en dat ze niet willen terugvallen in de tekortprocedure. Ik neem aan dat ministers minstens zo intelligent zijn als burgers."