AMSTERDAM - ABN Amro voorziet haar geldautomaten van een nieuw type voorzetmond om de fraude met pinpassen terug te dringen. Dat meldt de bank dinsdag. Het nieuwe voorzetstuk wordt aangebracht op de 1200 geldautomaten van de bank die buiten staan.

De nieuwe paslezer heeft verlichting en is voorzien van een kinogram, een soort hologram dat als echtheidskenmerk dient. Hieraan kunnen klanten de paslezers herkennen, meldt de bank.

De voorzetstukken hebben ook vernieuwd detectiemateriaal, waardoor de apparaten sneller worden uitgeschakeld bij ongeregeldheden. ABN Amro zegt de nieuwe techniek ook beschikbaar te stellen aan andere banken.

Afschermen

De beeldschermen van de geldautomaten geven aanvullende instructies voor veilig pinnen. Zo moeten mensen hun pincode afschermen en wordt klanten gevraagd te kijken of het voorzetstuk hetzelfde is als dat op het beeldscherm.

Het voorzetstuk dient om het zogenoemde skimming tegen te gaan. Criminelen kopiëren hierbij de magneetstrip van pinpassen van klanten. Ze kijken de pincodes af, om vervolgens met de gegevens geld op te nemen.

ABN Amro verwacht dat rond juni alle nieuwe voorzetstukken zijn aangebracht. Als een crimineel geld pint, moet de bank in principe de schade vergoeden.