AMSTERDAM - Uitzendbureau Manpower gaat experimenteren met anoniem solliciteren. Bij het aanbieden van kandidaten aan bedrijven worden alleen nog feitelijke mededelingen en ervaring genoemd en niet meer de naam van de kandidaat.

Daarmee moeten meer allochtonen aan werk worden geholpen. Het uitzendbureau en het Taskforce Jeugdwerkloosheid presenteren de plannen voor de proef dinsdag, schrijft het AD.

Eerder werden al lokale proeven met anoniem solliciteren gehouden, maar het is nu voor het eerst dat een dergelijk initiatief op landelijk niveau wordt gehouden.

Discriminatie

Onderzoek wijst volgens de krant uit dat de werkloosheid onder allochtonen drieënhalf keer zo hoog is als bij autochtonen. Eén van de belangrijkste problemen voor allochtonen blijft volgens het AD discriminatie op de arbeidsmarkt.

Dertig procent van de werknemers en de werkgevers staan positief tegenover anoniem solliciteren, blijkt uit onderzoek door TNS Nipo in opdracht van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en Manpower. Ruim een op de vijf werkgevers wil er ook echt aan meewerken.