AMSTERDAM - Het aantal kansarmen op de arbeidsmarkt stijgt in de grote steden. Twee derde van de bijna 150 duizend mensen in de bijstand in de grootste negen steden hebben weinig kans op betaald werk.

Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van cijfers van de Vereniging van Directeuren van Sociale Diensten.

Vooral laagopgeleide ouderen met te weinig vaardigheden om aan werk te komen en mensen die kampen met psychische, fysieke of verslavingsproblemen hebben weinig kans op een baan. In Rotterdam en Den Haag zitten bijna zeven op de tien uitkeringsgerechtigden langer dan twee jaar in de bijstand, schrijft de krant.

Het totaal aantal mensen in de bijstand is het afgelopen jaar gedaald van 326 duizend naar 297 duizend. Bijna de helft van de uitkeringsgerechtigden woont in een van de grootste negen steden, meldt de Volkskrant.

Jonge werklozen

Vooral jonge werklozen en mensen die nog niet lang in de bijstand zitten zouden de afgelopen tijd een baan hebben gevonden. Het percentage bijstandsgerechtigden waar sociale diensten moeilijk voor kunnen bemiddelen omdat ze ouder zijn of al langer een uitkering ontvangen, is daardoor gestegen.