PARIJS - De omvang van de wereldwijde handel in namaakproducten zoals cd's blijft groeien. Dat staat in een rapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) later deze maand naar buiten zal brengen.

De OESO vindt dat regeringen en bedrijven meer moeten samenwerken om het probleem aan te pakken.

Volgens de in Parijs gevestigde OESO, die economisch onderzoek doet op tal van terreinen, ging er in 2005 alleen in de internationale handel in vervalste spullen 200 miljard dollar om. De waarde van de totale handel van gekopieerde producten (ook binnen landen) was vermoedelijk honderden miljarden hoger, aldus het rapport.

Azië

De handel in namaakproducten doet zich vooral voor in opkomende markten in Azië, met China voorop. Maar de OESO benadrukt in het rapport dat piraterij een mondiaal verschijnsel is.

Piraterij kan ernstige gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt en levensstandaarden. Bovendien kan het de prikkel tot innovatie wegnemen, aldus de organisatie.

Strenger

De OESO vindt dat piraterij strenger moet worden bestraft, zodat criminelen worden afgeschrikt. Daarnaast zouden regeringen en bedrijven de economische schade van de namaakindustrie beter in kaart moeten brengen.

De OESO vindt verder dat de bewustwording rond piraterij moet worden vergroot. Piraterij doet zich voor met tal van producten, zoals medicijnen, auto-onderdelen, sigaretten en elektronica.