BRUSSEL - Ministers van Financiën van de 27 EU-landen doen dinsdag een verwoede poging om de btw-heffing voor ondernemers flink te versimpelen. Als de bewindslieden het eens worden over een compromis, kunnen bedrijven hun btw-uitgaven in andere EU-landen veel makkelijker terugkrijgen.

Ze kunnen de aanvraag voortaan gewoon indienen bij de eigen belastingdienst. Zeker is dat de bedrijven hun geld dan binnen zesenhalve maand terugontvangen. Het gaat om btw-uitgaven zoals tijdens buitenlandse zakenreizen of een tankbeurt van vrachtwagens.

Nu moeten bedrijven een lastige procedure door en soms twee jaar wachten op hun geld. Ondernemers laten de aanvraag soms maar zitten als het om kleinere uitgaven gaat.

Miljoenen

Nederland is sterk voor deze aanpassing, zo zal staatssecretaris Jan Kees de Jager (Belastingen) dinsdag betogen. Nederlandse ondernemers vragen jaarlijks miljoenen euro's aan btw-uitgaven terug in het buitenland. Dat bedrag is hoger dan dat buitenlandse bedrijven in Nederland terugvragen.

Twistpunt

Een groter twistpunt onder de ministers is nog een andere btw-vergemakkelijking. Bedrijven mogen dan in eigen land ook de btw betalen op verkopen in een ander EU-land. Sommige landen hebben er bezwaar tegen dat dan het tarief gaat gelden van het land van aankoop.

Nu zijn enkele bedrijven juist uitgeweken naar Luxemburg om een concurrerend laag btw-tarief te kunnen rekenen. Mogelijk spreekt de Luxemburgse minister Jean Claude Juncker hierom een veto uit.

Fraude

De bewindslieden discussiëren tevens verder over aanpak van de wijdverbreide btw-fraude in Europa. Duitsland en Oostenrijk willen een proef met een geheel ander btw-systeem. Ondernemers hoeven dan alleen nog btw af te dragen over de laatste verkoop en geen betaalde btw meer af te trekken. De andere EU-landen hebben ernstige twijfels en willen voorlopig niet verder gaan dan een studie.