AMSTERDAM - Scholen in het mbo en vmbo moeten stoppen met opleidingen die nauwelijks uitzicht bieden op een baan. Dat zegt Hans Nieukerke, voorzitter van de Maatschappelijke Ondernemers Groep (MO-groep), de branchevereniging voor ondernemers in jeugdzorg, welzijn en kinderopvang, maandag in het AD.

Veel scholieren kiezen nu voor de theoretische leerweg, terwijl juist vraag zou zijn naar praktisch opgeleid personeel. Nieukerke vindt dat scholen, gemeenten en werkgevers samen moeten bepalen aan welke opleidingen behoefte is.

"Gemeenten hebben nu bitter weinig te zeggen over de inhoud van het onderwijs. Maar ze worden wel opgescheept met duizenden jongeren die met een verkeerd diploma, of zelfs zonder, de school verlaten", zegt de voorzitter van de MO-groep in de krant.

Metselaar

Leerlingen zouden een grotere kans maken op een baan als ze een 'echt vak' zouden leren, zoals lasser, metselaar of dakdekker.

Inspraak

Gemeenten moeten meer mogelijkheden krijgen om scholen aan te sturen. "Nu zitten gemeenten op de tribune, ze hebben heel weinig inspraak. Terwijl een stad als Rotterdam alleen al jaarlijks met tienduizend voortijdige schoolverlaters in zijn maag zit", stelt Nieukerke in het ochtendblad.

"Laat gemeenten daarom inspraak hebben in de inhoud van het onderwijs, zodat scholen beter aangesloten raken op de arbeidsmarkt en een betere samenwerking met het bedrijfsleven tot stand komt."

Leerrichtingen

De MBO-raad zegt in een reactie tegen het AD dat de opleidingen wel zijn afgestemd op de arbeidsmarkt. Zij zouden samen met het bedrijfsleven vorm geven aan de leerrichtingen.