ROTTERDAM - Shell heeft zich gemeld als kandidaat-koper van een gasterminal in India van het in nood verkerende Amerikaanse energieconcern Enron. Shell heeft belangstelling, omdat het veel verwacht van de aardgasmarkt op het Indiase subcontinent, zo liet een woordvoerder dinsdag weten.

Shell heeft al meermalen gezegd aardgas als de brandstof van de toekomst te zien. En vooral de Indiase markt biedt wat betreft veel perspectieven.

De terminal in kwestie (waarde 2,9 miljard dollar) is nog in aanbouw, en is een van de twee poten van het Indiase energiebedrijf Dabhol. Het andere onderdeel bestaat uit een elektriciteitscentrale. Enron heeft een belang van 65 procent in Dabhol.

Met een nakend faillissement van Enron dreigt de bouw van de gasterminal aan de westkust van India te stranden. Dat zou een tegenvaller betekenen voor Shell, beoogd grootleverancier van aardgas aan India.

Het Brits-Nederlandse olieconcern heeft een aanzienlijk belang in de winning van aardgas in Oman. De plannen zijn om dat gas in vloeibare vorm naar de te bouwen terminal in India te vervoeren, vanwaar het weer als 'normaal' aardgas aan huishoudens kan worden aangeboden.

Enron verkocht dinsdag wel zijn onderdeel Enron Direct aan het Britse energieconcern Centrica voor 96,4 miljoen pond sterling (f miljoen). Enron Direct levert elektriciteit aan zo'n 160.000 afnemers die daarvoor contracten met een looptijd van vijf jaar hebben afgesloten. Centrica troefde met de koop concurrenten als Electricité de France en het Britse Innogy af.