LEEUWARDEN - Friesland krijgt vanaf woensdag een eigen aandelenbeurs: de Frisian Stock Exchange (FSE). De effectenbeurs is een initiatief van de opleidingen Commerciële Economie (CE) en Financial Services Management (FSM) van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). In totaal doen 110 studenten mee aan het leerproject.

Op de beurs kan in principe iedereen in Nederland handelen in aandelen van een van de acht bedrijven die door de studenten Commerciële Economie zijn opgezet. Het gaat om kleine bedrijven die onder andere bedrukte mokken, armbandjes en lichtgevende tape verkopen. Per bedrijf worden er 250 aandelen verkocht met een uitgiftekoers van 3 euro. Studenten van de opleiding FSM runnen de effectenbeurs en maken wekelijks de koers op.

Digitaal

De handel verloopt digitaal, via de eigen website. De handel in aandelen is vrij toegankelijk, onder de voorwaarde dat deelnemers eerst een deposito storten op de bankrekening van de FSE.

In juni worden de bedrijven opgeheven en krijgen de aandeelhouders hun geld terug, inclusief de winst. Het is de bedoeling het project in de toekomst uit te breiden naar andere opleidingen van het Instituut Economie & Management van de NHL.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bleek niet op de hoogte te zijn van het initiatief. "Voor het opzetten van een beursfaciliteit gelden regels en een van die regels is dat er vooraf bij de AFM erkenning moet worden aangevraagd", aldus zaterdag een woordvoerder van de toezichthouder. De AFM gaat contact opnemen met de Friese initiatiefnemers.