UTRECHT - Het geduld van het CNV over het uitblijven van een participatietop raakt op. CNV-voorzitter René Paas luchtte zaterdag zijn hart over het gekrakeel tussen CDA en PvdA of het ontslagrecht aan de orde moet komen op de top.

De top gaat volgens Paas niet over ontslagrecht of ego's "maar over de kansen van een miljoen mensen die beter af zijn met werk dan met een uitkering".

Zij "mogen niet de dupe worden van politiek positiespel, van rekken uit angst voor gezichtsverlies en eindeloze discussie over non-issues."

Paas zei dit bij de opening van het nieuwe onderkomen van de vakcentrale CNV en enkele CNV-bonden in Utrecht.

Premier Jan Peter Balkenende verrichtte de openingshandeling, maar reageerde niet op de opmerkingen van de vakbondsman.

Ontslagrecht

Het kabinet ruziet al weken over de vraag of een hervorming van het ontslagrecht op de agenda van de top moet staan. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en de andere CDA-ministers vinden van wel.

Maar de bewindslieden van PvdA en ChristenUnie voelen er niets voor de vakbonden te bruskeren. Die willen, in tegenstelling tot de werkgevers, niet dat dit onderwerp op de agenda wordt gezet.

Kans

Met het verstrijken van de tijd wordt de kans dat de participatietop wordt gehouden voor 14 juni steeds kleiner. Op die datum presenteert het kabinet zijn beleidsprogramma, de nadere uitwerking van het regeerakkoord.

Doel van de top van sociale partners en het kabinet is meer mensen aan de slag te helpen. Het kabinet heeft daarvoor geld beschikbaar.

Jongerius

In het regeerakoord staat duidelijk dat die top er moet komen, zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius in een reactie.

"Het is de hoogste tijd dat de uitnodigingen de deur uitgaan. Straks is al het geld verdeeld en vissen die miljoen mensen achter het net."