UTRECHT - De CNV Dienstenbond heeft "dubbele gevoelens" bij de overname van warenhuis Hema door de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital, zegt vakbondsbestuurder Jeroen Warnaar. Lion Capital is een investeringsmaatschappij, die het zal doorverkopen als het een goede prijs krijgt, vreest hij.

Naar zijn weten investeert Lion Capital vooral in merken. Hij denkt dan ook dat zij de Hema als merk hebben gekocht.

FNV Bondgenoten kan pas inhoudelijk reageren wanneer het weet wat voor bedrijf Lion Capital is. "Ik ken het niet", aldus bestuurder Hettie Kijzers.

Er zijn investeringsfondsen met een lange-termijnvisie, maar ook fondsen die snel doorverkopen. Voor de bond is belangrijk of Lion Capital de continuïteit garandeert en bereid is de arbeidsvoorwaarden te accepteren.

Moeizaam

Warnaar wijst erop dat er bij Maxeda, het moederbedrijf van Hema, cao-onderhandelingen lopen. "Die liepen nogal moeizaam" aldus Warnaar.

Hij vindt het belangrijk dat er een nieuwe Hema-cao is, voordat de overname definitief is. "Dan blijven de arbeidsvoorwaarden goed gewaarborgd."

Overname

Maxeda en Lion Capital maakten vrijdag bekend dat er overeenstemming was bereikt over een overname.

Deze is nog onder voorbehoud omdat de ondernemingsraad van de Hema en de mededingingsautoriteit NMa hier nog een oordeel over moeten vellen. De twee partijen hopen de transactie voor eind juli af te ronden.

Investeerder

Lion Capital, dat zijn hoofdkantoor in Londen heeft, is een grote investeerder in de consumentenmarkt. Het is onder meer eigenaar van de Orangina Group dat het gelijknamige frisdrankmerk en Schweppes in Europa op de markt brengt.

Bestuursvoorzitter Ronald van Zetten liet weten dat Lion Capital zich heeft gecommiteerd aan de succesvolle ontwikkeling van de strategische plannen van Maxeda.