ROERMOND - De vakbond FNV Bondgenoten heeft een kort geding aangespannen tegen de spirituele beweging van leider Maharishi Yogi in het Limburgse Vlodrop. Inzet is de betaling van achterstallig loon voor drie ex-werknemers.

Bij elkaar gaat het om ongeveer 100.000 euro, aldus de bond. Het geding dient 4 maart bij de rechtbank in Roermond.

De vakbond is vorige maand benaderd door drie Indiase ex-werknemers van de beweging voor transcendente meditatie die daar de afgelopen drie jaar werkten. Zij ontvingen nauwelijks salaris terwijl zij zeven dagen per week werkten, dagen maakten van vaak meer dan acht uur en nooit vakantie kregen, aldus de bond.

'Slavernij'

H. Westerhof, bestuurder van FNV Bondgenoten, spreekt van 'een vorm van moderne slavernij'. "We maken ons grote zorgen over de behandeling van alle mensen die voor de Maharishi werken", Volgens de bond werken behalve de drie werknemers nog ongeveer dertig anderen op dezelfde basis voor de Indiase goeroe.

FNV Bondgenoten heeft ook de arbeidsinspectie ingeschakeld en gevraagd om een onderzoek naar de gang van zaken bij de beweging.

Verder wil de bond dat wordt onderzocht wat er klopt van het verhaal dat de betrokken werknemers zich niet vrij zouden mogen bewegen buiten het terrein van de Maharishi.