LEEUWARDEN - De melkprijs is extreem hard aan het stijgen door de grote vraag vanuit Azië naar melkpoeder. Friesland Foods, de grootste Nederlandse zuivelcoöperatie, verhoogde de voorschotprijs per 100 kilo boerenmelk vrijdag met 1,28 euro.

Die relatief snelle stijging gaat de zuivelproducten in de Nederlandse supermarkten duurder maken. "De melkpoederprijzen zijn het afgelopen jaar verdubbeld", aldus een zegsman van Friesland Foods.

Tot wanhoop van de boeren lag de melkprijs lange tijd erg laag. Op 9 mei voerde de boerenorganisatie Dutch Dairymen Board nog actie bij Friesland Foods en branchegenoot Campina om een hogere melkprijs te eisen.

Melkprijs

De voorschotprijs die boeren krijgen voor hun melk was overigens in januari en april ook al met respectievelijk 40 en 30 euro cent per 100 kilo gestegen. De melkprijs staat sinds vrijdag op ongeveer 31 euro per 100 kilo.

Op de wereldmarkt zijn ook de prijzen van wei en boter hard gestegen.

Subsidie

Voor Siem-Jan Schenk, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland, is de stijgende melkprijs vooral een bewijs dat melkveehouders zonder subsidie kunnen.

Sinds 2004 bemoeit Europa zich minder met de melkprijs, waar voorheen een vaste melkprijs werd gegarandeerd. In 2013 moet de invloed van Europa op de melkprijs zijn verdwenen en twee jaar later verdwijnt ook het melkquotum.

"We zien nu dat echte marktwerking prima kan werken", aldus Schenk.

Productie

Hij vermoedt dat de prijs dit jaar nog verder gaat stijgen. "De vraag naar zuivelproducten groeit per jaar met 2 procent terwijl de productie nauwelijks groeit. Het was trouwens ook wel een keer nodig voor de boeren dat de melkprijs stijgt, want dat is de afgelopen 50 jaar niet gebeurd", zegt Schenk.

Nederland telt 20.000 melkveehouderijen. Samen met Deense boeren worden zij als beste melkveehouders in Europa gezien.