AMSTERDAM - De beurzen in Europa reageren vrijdag opgetogen op de rapportage van VN-wapeninspecteur Hans Blix aan de VN-Veiligheidsraad. Kort na het begin van zijn betoog schoten de verschillende indices omhoog.

De AEX-index op de effectenbeurs in Amsterdam sprintte in dik twintig minuten tijd 4,6 procent omhoog naar 288,32 punten. Toen Blix zijn rapportage begon, bewoog de index zich rond de 280 punten.

Ook elders in Europa hielden de beurzen er de vaart in. Parijs kreeg er 2,5 procent bij, Londen 1,5 procent. Frankfurt deed het nog beter, met een stijging van 4,7 procent.

De beurs van New York was al met winst geopend. Na de woorden van Blix, die als redelijk gematigd werden omschreven, was de Dow-Jonesindex 0,7 procent hoger. De Nasdaq-beurs had toen 1 procent gewonnen.

De dollar ging omhoog, met als gevolg dat de euro in koers daalde. Eerder op de dag deed de Europese munteenheid 1,0820 dollar, in de middag was dat 1,0800 dollar. De prijs van ruwe olie uit de Noordzee zakte en stond toen Blix was uitgesproken 0,5 procent lager op 32,30 dollar per vat (159 liter).