AMSTERDAM - De taxibranche voorziet problemen met tarieven nu het overleg over de nieuwe tarieven woensdag is mislukt. De branche vreest een 'lange periode van herstelwerkzaamheden van de kant van het ministerie van Verkeer, bij gebrek aan een goede regeling'.

Dat meldt brancheorganisatie KNV Taxi donderdag. Het overleg tussen staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga (ChristenUnie), branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) Taxi en de Consumentenbond over de nieuwe taxitarieven is woensdagochtend op niets uitgelopen.

Minimaal

Volgens het nieuwe, door Huizinga voorgestelde tariefstelsel betaalt iedereen minimaal de kosten voor een rit van twee kilometer, ook al was de rit korter. Verder moeten chauffeurs en passagiers zelf afspraken maken over het bedrag dat de klant betaalt voor de wachttijd van de taxi.

De nieuwe tariefstructuur draagt volgens KNV Taxi niet bij aan de doelstelling van het ministerie om de positie van de reiziger te verbeteren. KNV stelt een aanbod te hebben gedaan om plannen te ontwikkelen die wel bijdragen aan die doelstelling, maar daarover zou de staatssecretaris niet hebben willen praten.

Daling

De branchevereniging vreest dat door het nieuwe tariefstelsel de inkomsten van taxichauffeurs met vijftien procent dalen. Ook waarschuwt KNV Taxi voor klachten van reizigers over verminderde service in de spits.

Verder neemt de sociale onveiligheid toe, vooral voor chauffeurs die 's nachts van en naar horecagelegenheden rijden, verwacht de branchevereniging. Passagiers en chauffeurs moeten straks zelf afspraken maken over wachttijden.