DEN HAAG - Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil volgend jaar niet alleen restaurants en hotels rookvrij maken, maar ook cafés en discotheken.

Volgens directeur Hans Stam van de Nederlandse Hartstichting heeft de minister dat kortgeleden expliciet gesteld tijdens een gesprek met een aantal gezondheidsorganisaties.

Stam heeft dat donderdag tijdens een symposium in het ministerie van Volksgezondheid over rookvrije horeca gezegd.

Rookbeleid

Volgens de verwachting zou de minister deze week zijn plannen bekendmaken voor het rookbeleid in horecazaken. Volgens zijn woordvoerder zal dat niet meer gebeuren. Het is volgens hem nog niet bekend wanneer de plannen dan wel naar buiten gaan. "In ieder geval voor de zomer".

Klink heeft van meet af aan gezegd zo snel mogelijk een rookvrije horeca te willen. De koepelorganisatie van horecazaken Koninklijk Horeca Nederland deed daarop een tegenvoorstel om volgend jaar de hotels en restaurants rookvrij te maken en in 2011 de cafés en discotheken.

Onduidelijk is of Klink in de Tweede Kamer voldoende steun krijgt voor zijn plannen. Naar verluidt ligt het CDA, de eigen partij van Klink, dwars.