SCHIPHOL - De luchtvaartmaatschappij transavia.com heeft last van sterke concurrentie. De prijsdruk die hierdoor ontstaat, zorgt ervoor dat het bedrijf minder winst maakt. Dat liet de luchtvaartmaatschappij donderdag weten bij de publicatie van de jaarresultaten.

Hoewel Transavia kampt met de concurrentie, wist het vliegbedrijf de winst in het afgelopen boekjaar, dat liep tot 31 maart, nog te laten stijgen. Maar dat had voornamelijk te maken met enkele bijzondere boekhoudposten. Het bedrijfsresultaat liep op naar 28 miljoen euro, tegen 18,1 miljoen euro in het jaar ervoor. De omzet nam met 15 procent toe tot 684,2 miljoen euro.

Als de bijzondere posten niet worden meegeteld, deed Transavia het minder goed. De inkomsten uit de dagelijkse vliegoperaties staan onder druk, aldus het bedrijf.

Noodzakelijk

"Om bij toenemende concurrentie te kunnen blijven opereren is verdere groei noodzakelijk om de kosten te verlagen", stelt het vliegbedrijf. Transavia ziet beperkte groeimogelijkheden in Nederland en wil daarom investeren in nieuwe producten en markten.

Voor dit jaar verwacht Transavia dat Turkije als vakantiebestemming aan populariteit wint. In de jaren hiervoor was er sprake van een terugval.

In het afgelopen boekjaar vervoerde Transavia 5,1 miljoen passagiers, een stijging van 8 procent.