AMSTERDAM - Het aantal bijstandsuitkeringen aan mensen onder de 65 jaar is voor het eerst in ruim 25 jaar onder de driehonderdduizend uitgekomen. In het eerste kwartaal van dit jaar ontvingen 297 duizend mensen een bijstandsuitkering.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Ten opzichte van 31 maart vorig jaar is het aantal bijstandsuitkeringen gedaald met negen procent, of dertigduizend uitkeringen. Het aantal uitkering bij (echt)paren nam relatief meer af dan bij alleenstaanden, met 11,1 procent tegen 8,7 procent.

Arbeidsmarkt

Ook het aantal uitkeringen aan mensen die langer dan een jaar een bijstandsuitkering hebben is sterk gedaald. Dat aantal lag in het eerste kwartaal ruim zestienduizend lager dan vorig jaar. Het CBS verklaart de afname door de gunstige arbeidsmarkt.

Sinds januari 2005 is het aantal bijstandsuitkeringen aan mensen tussen 15 en 25 jaar met 42 procent afgenomen. Binnen deze groep ontvangen tien op duizend mensen een bijstandsuitkering.

In de leeftijdsgroep vanaf 35 jaar is de daling met drie procent aanmerkelijk kleiner. In deze groep hadden 27 op de duizend mensen een bijstandsuitkering.