AMSTERDAM - Het bankenconsortium Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander is dichtbij een overeenkomst met Bank of America over de ABN Amro-dochter LaSalle. RBS gaat opnieuw gesprekken voeren met Bank of America over de opsplitsing van LaSalle, meldden bronnen dichtbij de onderhandelingen tegen persbureau Reuters.

LaSalle staat centraal in de overnamestrijd die woedt om ABN Amro. De Nederlandse bank verkocht het onderdeel aan Bank of America voor 21 miljard dollar, als onderdeel van een grotere transactie met Barclays. Met die bank wil ABN Amro graag fuseren.

De Ondernemingskamer bevroor de verkoop en bepaalde dat ABN Amro zijn aandeelhouders had moeten raadplegen voordat LaSalle aan Bank of America werd verkocht. De Hoge Raad buigt zich momenteel over de uitspraak.

Royal Bank of Scotland heeft zijn oog laten vallen op LaSalle. Volgens de bronnen is die bank het met Bank of America eens over een opdeling van LaSalle.

RBS zou de commerciële bankactiviteiten van LaSalle kopen, terwijl Bank of America de bankkantoren rond Chicago wil overnemen. RBS zou bovendien een aantal bankkantoren in Michigan krijgen en de merknaam LaSalle mogen gebruiken.

Gesprekken

De gesprekken tussen de twee banken resulteerden niet tot een overeenkomst voordat het consortium dinsdag het bod op ABN Amro bekendmaakte. Nu het bankentrio zijn bod bekend heeft gemaakt ligt het volgens de bronnen voor de hand dat de twee partijen weer gesprekken gaan voeren.

Volgens The Wall Street Journal van donderdag wordt nog onderhandeld over de prijs. De twee zouden erop gebrand zijn juridisch getouwtrek te willen voorkomen. Er lopen verschillende rechtszaken rond de verkoop van LaSalle.