AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hadden vrijdagmorgen de wind in de zeilen. Na mistroostige dalingen over een lange periode lijkt er weer wat licht te gloren, na de eindsprint de avond ervoor op Wall Street. Mogelijk gooit het rapport over de wapeninspecties in Irak aan het eind van de middag weer roet in het eten.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

De AEX stond na een uur 6,07 punten (2,2 procent) hoger op ,71. De bankverzekeraars vormden de top van de belangrijkste graadmeter AEX. Aegon noteerde 4,2 procent hoger, ING 3,8 procent, het goed draaiende ABN Amro 3 procent en Fortis 2,7 procent. Philips, dat twee dagen eerder nog een recordverlies over 2002 presenteerde, haalde weer 2,8 procent terug van de daling van de afgelopen dagen.

De beurs in Londen reageerde met koersstijgingen eveneens op de eindsprint die Wall Street donderdag nog maakte. Ook het nieuws over hogere dividenduitkeringen van bankconcern Barclays stemde beleggers gunstig. De FTSE-index klom in het eerste uur van de ochtendhandel ruim 1 procent.

In Frankfurt trokken vooral de voorheen zwaar koersverlies lijdende verzekeringsconcerns de DAX-index omhoog. Münchener Rückversicherung won 4,4 procent en Allianz deed het 3,4 procent beter. Beleggers raakten niet enthousiast van de resultaten die staalconcern ThyssenKrupp presenteerde. Het fonds bleef rond zijn waarde van 9,70 euro van donderdag hangen.

Op de beurs in Parijs werd niet gejubeld over de positieve resultaten die Credit Lyonnais over het vierde kwartaal behaalde. Het fonds steeg in de eerste uren nog geen 0,2 procent. Ook in Parijs voerde een verzekeraar de graadmeter omhoog. Axa stond op een winst van 3,8 procent. De CAC-40 noteerde een koersstijging van ,8 procent.

Euro

Op de valutamarkten bleef de euro boven de 1,08 dollar en noteerde 1,0820 dollar. Bij sluitingstijd van de beurshandel donderdag in New York deed de euro 1,0840 dollar. In ponden sterling uitgedrukt was de Europese munteenheid 0,6690 pond waard. Donderdag was dat nog 0,6650 pond.