HILVERSUM - De Nederlandse Publiek Omroep (NPO) houdt in zijn programmering voor het nieuwe tv-seizoen rekening met een versterking van het RTL-concern (RTL4, 5 en 7). Dat zei de tijdelijke Directeur TV van de NPO, Ad de Boer, woensdag.

Hij doelde op de gesprekken die John de Mol voert om zijn tv-zender Tien onder te brengen bij de RTL-groep.

Officieel is nog niets bekend over een samenwerking van Tien met RTL, maar Hilversumse kenners houden er al enige tijd rekening mee. Zo ook De Boer.

"Als ik op dit moment aandelen zou moeten kopen, dan wist ik wel waar ik moest zijn", aldus De Boer.

Trend

Na een jarenlange trend van dalende kijkcijfers zitten de publieke tv-netten weer in de lift. Vol elan bieden de afzonderlijke zendgemachtigden nieuwe programma's aan bij de netcoördinatoren van NPO.

Die hebben dus een luxeprobleem, want ze moeten - meer dan ooit - programma's afwijzen wegens plaatsgebrek, schetste De Boer woensdag.

Eredivisie

In het nieuwe tv-seizoen is nog niet zeker waar de samenvattingen van het eredivisievoetbal zijn te zien. Mogelijkerwijs is dat dus bij een RTL-zender. NPO wil op zondagavonden, de avond van de samenvattingen van het hele voetbalweekeinde, in ieder geval Nederland 2 versterken.

Qua kijkersaantal blijft die zender sowieso achter, maar zeker op zondagen. Ook met andere programmatische beslissingen houdt hij in zijn achterhoofd dat hij op dat tijdstip een RTL-zender als concurrent kan hebben.

Nederland 1

Wat opvalt, is dat steeds meer omroepen op het boegbeeld van NPO, Nederland 1, willen uitzenden. Zelfs de VPRO lonkt naar dat populaire net.

Voorheen waren de omroepen fel tegenstander van het netoverschrijdend programmeren, waardoor ze hun 'thuisnet' kwijtraakten.

Bitterheid

Zo was de VPRO in het verleden eigenlijk alleen maar op Nederland 3 te zien. Op dit moment maakt die omroep zelfs een autoprogramma.

"De bitterheid bij omroepen is voorbij", concludeert De Boer mede daarom. "De loopgraven zijn dichtgegooid, de omroepen kijken weer positief naar wat we hier bij de NPO doen."