AMSTERDAM - Kabelaar UPC en telecombedrijf KPN waren dinsdag de aandachtstrekkers op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter op het Damrak, klom met 2,82 punten tot 492,36 punten. Dat is een winst van 0,58 procent.

Bekijk de video

Het Amerikaanse Liberty Media verstevigt zijn greep op UnitedGlobalCom (UGC), de moedermaatschappij van kabelconcern UPC. Daardoor steeg de koers van het aandeel 23,4 procent tot 58 eurocent.

KPN

KPN was dus het gesprek van de dag. In de loop van de dag bevestigde KPN dat er nog een fout zat met het prospectus. Bestuurder P. Smits heeft geen 4000 aandelen KPN maar 8828 stuks.

"Het is echt schandalig", zo reageert een handelaar. "Dit is nu de derde keer dat het verkeerd gaat. De emissiebegeleiders, ondermeer ING en ABN Amro, moeten zich eens goed achter de oren krabben want dit kan echt niet. Of het nu gaat om 4400 of 4,4 miljoen aandelen, de beleggers worden verkeerd geïnformeerd."

Het prospectus is gemaakt omdat KPN met een aandelenuitgifte van miljard euro komt. De inschrijftermijn van particuliere beleggers sluit nabeurs, de dag erna kunnen alleen de professionele beleggers nog inschrijven. "Ik ben benieuwd hoe dat afloopt", aldus de handelaar.

"Als ik een hedgefonds zou zijn, zou ik woensdag 5 miljoen stukken dumpen en inschrijven op 20 miljoen stuks." In elk geval zwabberde het aandeel. Eerst zakte het zo'n 6 procent en sloot tenslotte op een stand van 5 euro, een mager winstje van 1 procent.

Unit4

Softwarebedrijf Unit 4 Agresso werd dinsdag hard gestraft voor de omzet- en winstwaarschuwing die het voorbeurs afgaf. Het bedrijf rekent niet meer op een omzetgroei van 20 tot 25 procent, maar 'slechts' op een autonome groei van ongeveer 12 procent.

De bijstelling koste het aandeel bijna 8 procent van de waarde op een koers van 9,79 euro. Volgens de handelaar heeft Unit 4 Agresso alle vertrouwen van de financiële wereld verspeeld.

"We hebben ze drie keer gevraagd of het niet tijd werd een winstwaarschuwing af te geven", zegt de handelaar. "Ze zeiden dat het niet nodig was. En dan komen ze op dit moment. Bij ons hoeven ze niet meer aan te komen."