AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid een verbod op radio's in te stellen op bouwplaatsen. Hiermee wil de hoofdstad bouwlawaai bij grote bouwprojecten tegengaan, blijkt woensdag uit de eindversie van het gemeentelijke Milieubeleidsplan 2007-2010.

Boze bewoners die klaagden over de radio's van bouwvakkers hadden de gemeente voorgesteld de maatregel mee te nemen in het milieuplan voor de komende jaren. Het idee is afkomstig van het Comité Stop Overlast Stadhouderskade, in een straat waar de laatste tijd onder meer gewerkt werd aan een nieuwe brug.

Op basis van de landelijke 'Circulaire Bouwlawaai' heeft de gemeente beperkte mogelijkheden om overlast van bouwlawaai te voorkomen of te verminderen.

Stiller

Amsterdam wil aan de hand hiervan een eigen richtlijn opstellen voor bouwers, die hen bijvoorbeeld stimuleert te werken met stiller materiaal. Ook een radioverbod kan hierin worden meegenomen.

De VVD in Amsterdam vindt een radioverbod overdreven. "Het is een benepen standpunt", zei raadslid Jos de Wit woensdag tijdens een commissievergadering tegen milieuwethouder Marijke Vos. "Als buren kun je bouwvakkers ook gewoon een kopje koffie aanbieden en vragen of de radio wat zachter mag."

Onnodig

Ook FNV Bouw vindt de maatregel onnodig. "Een verbod is wel heel verstrekkend", aldus een woordvoerster. "Tijdens normale tijden moet je naar de radio kunnen luisteren."

Net als je met je eigen buren moet je met de bouwvakkers tot overleg zien te komen, aldus de vakbond. "Als je buurman elke dag drie uur piano wil spelen, stap je naar hem toe. Zo kun je ook naar een bouwvakker toe stappen. Bouwvakkers zijn hele normale, redelijke mensen."

Bovendien leidt een stadsbreed verbod er volgens FNV Bouw toe dat bouwlieden niet naar de radio kunnen luisteren op plekken waar nauwelijks mensen wonen, zoals op grote delen in de nieuwbouwwijk IJburg. Als er toch een verbod komt, gaat de vakbond aan de bel trekken bij de gemeente Amsterdam.