AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlanders verwacht dat hun knip in de vakantie sneller leeg is dan voorzien. Dat staat in een onderzoek dat financieringsonderneming InterBank heeft laten uitvoeren.

De overschrijding van het vakantiebudget zou volgens de ondervraagden vooral komen doordat het eten en drinken op de vakantiebestemming duurder uitvalt. Ook blijken uitstapjes vaak duurder dan verwacht. Uitgaan, winkelen en uit eten gaan dragen ook bij aan de onbedoelde afslankkuur van de portemonnee.

Te duur

Eigenlijk is de vakantie te duur, vindt 29 procent. Van die groep zou twintig procent het liefst een jaartje niet op vakantie gaan. Maar dat durven mensen niet hardop te zeggen en dus gaan ze toch, stellen de onderzoekers.

Een kleine dertig procent wil hoe dan ook één keer per jaar op vakantie, ook als er geen geld is. Meer dan de helft van de Nederlanders zegt op vakantie te gaan omdat dat goed is 'voor de relatie met mijn partner en de kinderen'. Volgens veertien procent laat je met je vakantiebestemming zien hoe je het financieel voor elkaar hebt.

Sparen

Het gemiddelde huishouden schat de vakantiekosten in op 1036 euro maar verwacht daar dus ook overheen te gaan. Eén op de vijf Nederlanders begint een jaar voor de vakantie al met sparen.

Zeven procent van de ondervraagden zegt sinds de invoering van de euro vaker vakantie in eurolanden te voeren. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de vakantie in de eurolanden duurder is geworden.

Voor het onderzoek heeft Blauw Research 515 volwassen Nederlanders ondervraagd.