AMSTERDAM - Als ABN Amro wordt overgenomen door het bankenconsortium Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander gaan er wereldwijd 17.000 tot 19.000 banen verloren. In Nederland gaat het om 7500 arbeidsplaatsen.

Dat heeft de bankengroep gezegd tegen de vakbonden na een overleg dinsdagavond, zo liet vakbond De Unie woensdag weten.

Het consortium bracht dinsdag een bod uit op ABN Amro van ruim 71 miljard euro. De drie willen ABN Amro overnemen en opdelen. Volgens Fortis gaat het niet om 7500 maar om 7000 banen.

"Bij onderdelen die Fortis wil overnemen, betreft het 5827 banen", aldus een woordvoerster. De andere 1177 arbeidsplaatsen sneuvelen op het hoofdkantoor van ABN Amro, dat wordt verdeeld onder de drie leden van het consortium.

Schrappen

Eerder liet Barclays, de beoogde fusiepartner van ABN Amro, weten wereldwijd 23.600 banen te willen schrappen. In Nederland zouden er bij een overname door de Britse bank 1500 banen verloren gaan.

De vakbonden zijn niet blij met het hoge aantal Nederlandse banen dat dreigt te verdwijnen na een overname door het consortium.

"Wij hebben gevraagd om een garantie dat er geen sprake zal zijn van gedwongen ontslagen. Maar de banken wilden die toezegging niet doen", zei bestuurder Gerwin van der Lei van De Unie.

Netjes

Mogelijk zitten er aan een overname door de bankengroep toch ook positieve elementen, zei Van der Lei. "Fortis is in het verleden altijd netjes met personeel omgegaan.

Ook zegt het bedrijf dat op den duur zoveel nieuwe mensen nodig zijn, dat de te verdwijnen banen weer worden aangevuld." Maar dat mensen daar eerst hun baan voor moeten verliezen, vindt De Unie onverteerbaar.

Positiever

In elk geval staat de bond iets positiever tegenover het voorstel van het consortium. "Eerst wezen we een opsplitsing van ABN Amro af. Maar nu is het belangrijk dat het personeel en de aandeelhouders weten wat de banken van plan zijn.

Bij Barclays is ook nog veel onduidelijk. We gaan ze aan de tand voelen over wat hun bedoelingen op de lange termijn zijn", aldus Van der Lei.