AMSTERDAM - Een medewerker van ABN Amro in Rotterdam wordt ervan verdacht de bank voor miljoenen euro's te hebben opgelicht. De 55-jarige man uit het Zeeuwse Nieuwerkerk zou dit hebben gedaan door in 2006 zakelijke kredieten te verstrekken of te verhogen aan mensen en bedrijven die daar geen recht op hadden.

Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie woensdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Het zou gaan om honderden transacties.

Een deel van het geld zou de man zelf hebben gehouden. De man zit in voorlopige hechtenis.

Tussenpersoon

Volgens de woordvoerster zijn ook drie mannen opgepakt die werkten als tussenpersoon voor de hoofdverdachte. Ook zij worden verdacht van oplichting.

Twee personen, een 32-jarige man uit Den Haag en een 39-jarige man uit Dordrecht zijn inmiddels op vrije voeten. Zij blijven nog wel verdachte in de zaak.

Witwassen

Een 36-jarige man uit Den Haag zit nog vast. De 51-jarige partner van de hoofdverdachte wordt verdacht van het witwassen van geld.

Bij de verdachten is huiszoeking gedaan. Daarbij heeft justitie een onbekende hoeveelheid geld in beslag genomen. Het onderzoek naar de fraude is nog niet afgerond, liet het OM weten.

Rechtbank

Enkele maanden geleden moesten voor de rechtbank in Rotterdam vier verdachten verschijnen die volgens het Openbaar Ministerie de ABN Amro in Krimpen aan den IJssel voor bijna 5 miljoen euro hebben opgelicht.

Dat zouden zij hebben gedaan via een medewerker die bij de bank werkte. Met behulp van valse documenten als verzonnen werkgeversverklaringen sloten zij tussen 2002 en 2004 diverse kredietovereenkomsten.

De drie mannen en een vrouw komen uit Vlaardingen, Rotterdam en Barendrecht.