DEN HAAG/ROTTERDAM - De Nederlandse chemische industrie zal dit jaar minder hard groeien dan vorig jaar. Dit heeft deels te maken met de verwachte lagere olieprijs, met als gevolg lagere grondstofprijzen voor de chemie.

Dat heeft de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) woensdag bekendgemaakt.

De chemiesector, goed voor 10 procent van de werkgelegenheid binnen de Nederlandse industrie, rekent dit jaar op een omzetgroei van ongeveer 5 procent. Vorig jaar steeg de omzet met ruim 13 procent tot 46 miljard euro.

"Na een sterk eerste kwartaal zullen de resultaten naar verwachting in de tweede helft van dit jaar stabiliseren", zei VNCI-voorzitter Rein Willems. De omzet van de chemiesector nam in de eerste drie maanden van dit jaar toe met ruim 10 procent dankzij een bloeiende Nederlandse economie. De productie steeg met 4,5 procent, terwijl de afzetprijzen ruim 4 procent opliepen.

Prijsstijging

Over het gehele jaar verwacht de belangenbehartiger van de Nederlandse chemische industrie een productie- en prijsstijging van 2 tot 3 procent. Vorig jaar liepen de prijzen voor chemische producten door de hoge olieprijs op met 7 procent, terwijl de productie toenam met 4,5 procent.

De waarde van de export van chemicaliën nam vorig jaar toe met ruim 11 procent tot 53 miljard euro. De chemiesector neemt hiermee bijna 22 procent van de totale export van Nederland naar de EU-landen voor haar rekening.