WASHINGTON - De Amerikaanse president George W. Bush schuift mogelijk Robert Zoellick naar voren als nieuwe Wereldbank-president. Dat zei een bron dicht bij het Witte Huis dinsdag, zo meldt het persbureau Reuters.

Bekijk video

Bush maakt woensdag bekend wie hij graag als president ziet. Hij verwacht dat het bestuur van de bank zijn keuze zal accepteren, aldus de bron. Zoellick neemt het stokje over van Paul Wolfowitz, die aftrad na een storm van kritiek. Wolfowitz kondigde eerder deze maand zijn vertrek aan na opschudding over de manier waarop hij zijn vriendin had bevoordeeld.

Zoellick stapte in juni vorig jaar op als onderminister van Buitenlandse Zaken. Hij hield zich op het departement vooral bezig met China en Sudan.

Zoellick zou als onderminister zijn opgestapt, omdat hij teleurgesteld was dat hij werd gepasseerd voor de post van minister van Financiën.

Zoellick was in februari 2005 in dienst getreden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarvoor was hij vijf jaar lang de officiële handelsgezant van de VS. In deze functie was hij nauw betrokken bij de toetreding van China tot de wereldhandelsorganisatie WTO.