BRUSSEL/DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken zal mogelijk woensdag zijn veto uitspreken over een voorstel voor een pensioenenrichtlijn van de Europese Unie. Voor Donner en de Tweede Kamer is dat niet aanvaardbaar.

Diplomaten in Brussel kunnen zich niet herinneren hoe lang het is geleden dat Nederland daadwerkelijk een veto uitsprak over een wet of voorstel van de EU. Vorige week nog stemde het kabinet tegen nieuwe regels voor consumentenkrediet, maar die worden toch ingevoerd omdat daarvoor bij meerderheid werd besloten.

Het Nederlands 'nee' had bij het consumentenkrediet dus geen gevolgen, maar zal dat bij de pensioenenrichtlijn wel hebben omdat daarvoor bij unanimiteit moet worden besloten.

Huidig EU-voorzitter Duitsland vreest een 'nee' van Donner. Voor de Duitse minister en vice-kanselier Franz Müntefering is de richtlijn binnen de Duitse voorstellen op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid zijn pronkstuk.

Eenzijdig

Het voorstel gaat over de overdraagbaarheid van pensioenrechten voor mensen die in een ander EU-land gaan werken. Maar in de ogen van kabinet en Tweede Kamer is het voorstel "te eenzijdig" en "uitgehold" en is Nederland door de vele uitzonderingen nog maar een van de weinige landen die ermee te maken zullen hebben.

De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan die Donner oproept alles te doen om de richtlijn woensdag in Brussel nog veranderd te krijgen, en anders maar tegen te stemmen. CDA en VVD dienden de motie in, die dinsdag werd gesteund door de gehele Kamer, behalve GroenLinks. Volgens het CDA beantwoordt de richtlijn niet aan een van de oorspronkelijke doelen, namelijk het bevorderen van de arbeidsmobiliteit in Europa. Voor de VVD is het een voorbeeld van een richtlijn die "weinig baat en wel enigszins schaadt".

Donner zal woensdag met zijn collega-ministers uit de andere EU-landen nog onderhandelen en mogelijk zijn veto uitspreken. Uitstel van een besluit, om nog eens te onderhandelen, is ook nog een mogelijkheid.