DEN HAAG - Het kabinet wil geen vers geld pompen in het overeind houden van het Galileo-project voor dertig gps-satellieten. Andere Europese projecten zullen mogelijk moeten wijken of het met minder geld moeten doen.

Volgens CDA-verkeersminister Camiel Eurlings zet het kabinet in op "herprioritering in Europa". "We gaan geen extra Nederlands belastinggeld erin steken", zei hij dinsdag desgevraagd. "We moeten de tering naar de nering zetten."

Ramkoers

Nederland lijkt daarmee op ramkoers te liggen met EU-voorzitter Duitsland. De Duitse staatssecretaris voor Wetenschap Peter Hintze zei vorige week nog dat de EU-landen "in principe" doorgaan met Galileo en in juni alleen nog de financiering hoeven af te spreken. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) liet daarna weten dat er nog geen groen licht was van Nederlandse kant.

Het Galileo-project is na het afhaken van een consortium van acht bedrijven, dat er financieel in zou stappen, onzeker geworden. De totale kosten kunnen oplopen tot bijna 4 miljard. De Europese Unie heeft al 1,2 miljard erin gestoken.

Eurlings wil nog steeds proberen om enkele van de afgehaakte private partijen te interesseren voor het project, merkte hij ook nog op.