AMSTERDAM - De luchthaven Schiphol wil de komende jaren de capaciteit dusdanig uitbreiden dat tussen de 600.000 en 650.000 vluchten per jaar kunnen worden afgehandeld. Daarvoor is de aanleg van een zesde baan parallel aan de Kaagbaan van groot belang.

Dat staat in de langetermijnvisie die Schiphol dinsdag heeft gepubliceerd. Schiphol verwacht in de jaren tot 2025 een marktgroei tot 85 miljoen passagiers en 3,5 miljoen ton vracht. Vorig jaar kreeg de luchthaven ruim 46 miljoen reizigers en 1,5 miljoen ton goederen te verwerken.

Om de verwachte groei te kunnen bijbenen, heeft Schiphol vanaf 2015 ook meer capaciteit nodig voor het parkeren en afhandelen van vliegtuigen. Die capaciteit wil de luchthaven creëren op Schiphol Noordwest. Daar moet rond 2020 ook een extra terminal voor ongeveer 25 miljoen passagiers komen, aan te sluiten op weg en spoor.

Om capaciteit te sparen bekijkt Schiphol of het mogelijk is verkeer dat niet direct gebonden is aan de luchthaven zelf, te laten vliegen op andere Nederlandse vliegvelden. Daarvoor komen volgens de toekomstvisie mogelijk Eindhoven en Lelystad Airport in aanmerking. Verkeer dat de positie van Schiphol als mainport versterkt, zoals intercontinentaal verkeer, krijgt voorrang. Dat geldt ook voor vluchten van 'thuismaatschappij' Air France-KLM.

Spoor

Het luchtverkeer naar Parijs en Frankfurt kan volgens Schiphol in de toekomst worden vervangen door de snelle spoorverbinding HSL-Zuid en een HSL-Oost, maar dan op bestaand spoor. Ook mikt de luchthaven op een moderne ov-verbinding voor de lijn Hoofddorp-Schiphol-(Amsterdam-)Zuidas-Almere.

Volgens de Noord-Hollandse gedeputeerde voor Schiphol, Ton Hooijmaijers, heeft Schiphol helemaal geen "klip en klaar" besluit genomen over de aanleg van de parallelle Kaagbaan. "Ik had ze gevraagd dat wel te doen. We kunnen natuurlijk niet blijven wachten. Ze denken dat reserveren van grond geen geld kost. Dat kost ons echter miljoenen euro's in verband met de aanleg van de provinciale weg N201 en de openbaarvervoerslijn Zuidtangent. Ik ben erg teleurgesteld."

Verstandig

De Haarlemmermeerse wethouder voor Schipholzaken, Michel Bezuijen, meent dat Schiphol in een brief aan het kabinet wel voor een parallelle Kaagbaan en een tweede stationsgebouw heeft gekozen. "Wij hebben al eerder gezegd dat Schiphol helemaal geen zesde baan nodig heeft om de vliegcapaciteit uit te breiden. Dat kan ook makkelijk met het huidige vijfbanenstelsel. Je moet je daarom als BV Nederland serieus afvragen of zo'n enorme investering wel verstandig is."

Kritische Schiphol-volgers in de Tweede Kamer slaan niet aan op de zinsnede over een zesde baan. De formulering laat de optie open, "maar of Schiphol die wil activeren, blijkt hier niet uit", aldus GroenLinkser Wijnand Duyvendak. Met de inzet van het kabinet (slimme milieuheffing, emissiehandel) ligt een zesde baan niet voor de hand, stelt Diederik Samsom (PvdA). Maar een ander verhaal voor hem is of de luchthaven moet kunnen groeien naar een capaciteit voor 600.000 tot 650.000 vluchten. "Dat zal zo'n vaart niet lopen met de plannen voor beprijzing van de luchtvaart."

Broeikaseffect

Volgens Milieudefensie moet Schiphol een "tandje lager" om ook zijn steentje bij te dragen aan de strijd tegen het broeikaseffect. Verkeersminister Camiel Eurlings wilde niet reageren omdat hij het stuk nog niet heeft bestudeerd.