WASSENAAR - Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken maakt zich zorgen, omdat Nederlandse bedrijven kansen laten liggen op snel groeiende markten in verre landen.

De PvdA-bewindsman, die belast is met buitenlandse handel, zei tijdens een studiebijeenkomst van het economenvakblad ESB, dat van de Nederlandse export 83 procent naar Europese bestemmingen gaat, en dat percentage neemt toe.

Hij vreest dat Nederland niet voldoende "aansluiting" heeft met verder weg liggende markten, die "aanzienlijke expansiemogelijkheden bieden."

"Vooral angelsaksische landen en enkele kleinere Europese landen, zoals Denemarken en Zwitserland, hebben hun exportinspanningen inmiddels die kant op verlegd," aldus Heemskerk.

Uithoeken

"Het gaat mij niet zozeer om onze multinationals, want die weten de meeste uithoeken van de wereld wel te vinden. Ik denk vooral aan het midden- en kleinbedrijf. Onze exporterende bedrijven zijn voor bijna 99 procent bedrijven met niet meer dan 250 man personeel. Hun export buiten Europa is echter marginaal," aldus Heemskerk.