AMSTERDAM - Nederlandse vakbonden praten dinsdagavond met het bankentrio dat een bod heeft uitgebracht op ABN Amro. Behalve bij ABN Amro-werknemers, bestaat ook bij Fortis-medewerkers onzekerheid over de werkgelegenheid. Dat lieten de bonden dinsdag weten.

Het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander liet dinsdag weten dat een overname door de drie naar verwachting tot minder ontslagen leidt dan bij een overname door Barclays. Maar de vakcentrale CNV vreest dat het aantal ontslagen in Nederland wel hoger uitvalt.

"Met de plannen van Fortis verdwijnen in Nederland ruim 7000 banen. Dat is vijf keer zoveel als in de plannen van ABN Amro en Barclays", zei CNV-bestuurder Ahmed Kansouh.

Overlap

Volgens FNV Bondgenoten maken ook Fortis-werknemers zich zorgen. "Ze vragen zich af of hun banen op de tocht staan in verband met de overlap van de kantorennetwerken. Wij zijn dus extra alert op wat voor gevolgen de plannen hebben voor de werkgelegenheid", zei Willem Jan Boot, bestuurder bij FNV Bondgenoten.

ABN Amro heeft in Nederland ongeveer 24.000 werknemers, Fortis telt in Nederland circa 12.000 mensen.